KANSERDE BESLENME
Kanserde beslenme, aşağıda belirtilen durumlarda önem kazanmaktadır;
1-Kanser gelişiminin önlemesi
2-Kanser tedavi süreci
3-Kanser düzeldikten sonra nüksünün veya başka yeni bir kanser gelişim riskinin azaltılması
4-Kanser ile birlikte olan; kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, romatizmal hastalık, erken bunama ve benzeri hastalıkların tedavisi süreci
Genel anlamda sebze, meyve, tahıl ve baklagil ağırlıklı, özellikle işlenmiş olmak üzere kırmızı et miktarı azaltılmış bir diyetin başta kalın barsak kanseri olmak üzere kanser gelişimini önlemede faydalı olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bunun yanı sıra, besinlerin yemeye hazır hale nasıl getirildiği (Örneğin; kavurma veya kızartma yöntemi haşlama veya buharda pişirmeye göre daha az sağlıklı veya zararlıdır) veya nasıl işlem gördüğü (Örneğin; tütsüle, tuzlama veya nitrit/nitrat içeren kimyasallar ile işlenmesi daha az sağlıklı veya zararlıdır) kanser gelişimini önlemede önemlidir.
Kansere yakalanmış hastalardaki beslenme diğer önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanser hastalarında beslenmeye iki konuda önem vermek gerekmektedir: 1.Bu hastalarda beslenmenin azalmamasına rağmen kilo kaybı görülebildiği gibi, beyin tümörlerine kafa için basınç artışıyla ortaya çıkan bulantı-kusma, baş-boyun kanserlerinde tıkanıklığa bağlı yutma güçlüğü, yemek borusu-mide kanserlerinde tıkanıklığa bağlı yutma güçlüğü veya kusma, kalın barsak kanserinde tıkanık ile oluşan şişkinlik ve kusma, karaciğer kanserinde ciddi iştah azalması, şişkinlik ve kusma, pankreas kanserlerinde şişkinlik ve benzeri sebeplerle beslenme konusunda hastalarda ciddi sorunlar yaşanabilmekte ve hızlı kilo kaybı, kas kitlesinde erimeyle beraber aşırı halsizlik ve hareket etme gücünde zayıflama önemli sorunlar haline gelmektedir. 2. Kanser hastalarında cerrahi ve diğer radyoterapi dışı lokal tedavi uygulamaları (Kemoembolizasyon, RF vb.), sistemik tedavi (Kemoterapi, aşı tedavileri, akıllı küçük moleküler ilaçlarla tedavi vb.) ve radyoterapi uygulamaları sırasında beslenme desteği ile yan etkilerin azaltılması ve tedavi etkinliğinin arttırılması konusunda beslenmenin önemi.
Kanser tedavisi görmüş ve düzelmiş hastalarda diğer önemli bir sorun hastalığın tekrar nüks etmesi veya bu hastalarda başka bir kanser türünün gelişme riskinin daha fazla olması gerçeğidir. Bu nedenle, sağlığına kavuşmuş kanser hastalarında, tedavi sonrası dönemde hangi besinler veya hangi tür beslenme alışkanlıkları ile bu riskin azaltabileceği konusu önemlidir.
Diğer bir konu ise kanser hastalarının kanser dışındaki diğer hastalıklarının düzeltilmesi veya en azından kötüleşmemesinin sağlanmasının kanser tedavisine olan olumlu katkısıdır. Bu nedenle, bu tür hastalıkların baskılanmasında yardımcı olacak besinlerin veya beslenme alışkanlıklarının neler olacağı konusu da önem kazanmaktadır.
Kanser hastalarına, yukarıda belirtilen konular ile ilgili onkoloji doktorlarından bilgi almaları önerilir.