Kanser ilaçlarına bağlı ishal, sık görülen yan etkilerden biridir. Yirmi dört saat içinde 3’den fazla sulu dışkılamaya ishal denilir.
İlaçlara bağlı ishal, özellikle yaz döneminde, enfeksiyonlara bağlı gelişen ishal ile karışabilir. Her iki durumun tedavileri birbirinden farklı olduğundan muhakkak hangisinin olduğu belirlenmelidir. Gaytanın mikroskopik incelemesi ile tanı konulur.
İlaca bağlı gelişen ishal tedavisinde; ilaçlar ile barsak hareketlerinin yavaşlatılması ve halsizlik oluşturacak kadar yoğun ishalde serum tedavisi kullanılır. Hastaların beslenmede; sıvı kaybını önlemek için oda sıcaklığında veya ılıtılmış suyu bol tüketmesi, az yağlı-sindirimi kolay-sıvı içeriği yüksek yiyecekleri azar azar ve sık sık tüketmesi gerekir. Bol çay içilmesi, barsak hareketlerinde yavaşlama sağladığı gibi sıvı kaybının azaltılması yönünde de olumlu katkı sağlar.
Özellikle yaz mevsiminde, hijyene dikkat edildiğinden emin olunmayan yerlerde, özellikle çiğ besinlerin (salata gibi) yenmemesi uyun olur. Yine, özellikle çiğ tüketilen sebze ve meyvelerin, bol su ile yıkandıktan sonra sirkeli suda bekletilip tüketilmesi ishal riskini azaltır.